JAK ZAPROJEKTOWAĆ KUCHNIĘ ZGODNIE Z ZASADAMI ERGONOMII ?
Kuchnia jest centralnym punktem każdego domu czy mieszkania. Od śniadania poprzez relaks z przyjaciółmi, musi ona spełniać wymagania wszystkich domowników. Dlatego też zanim zaczniesz planować kuchnnię, rozważ wszystkie zadania jakim musi ona sprostać. Pamiętaj o odpowiednim rozplanowaniu przyłączy, zaplanowaniu miejsca, w którym wystąpią płytki, o określeniu wysokości parapetów.
Kryterium funkcjonalności powinno tu być postrzegane na równi z estetyką, jeśli nawet nie wyżej. Funkcjonalne zaplanowanie kuchni zgodnie z ergonomią umożliwi nam wygodną pracę, którą z pewnością bardzo szybko docenimy. W tym celu posłużymy się znaną na całym świecie tzw. ZASADĄ TRÓJKĄTA ROBOCZEGO.
Dzieli ona kuchnię na trzy podstawowe strefy:
- strefa składowania żywności - jej centralnym elementem jest lodówka, wokół której skupiają się szafki mieszczące pozostałe artykuły żywnościowe,
- strefa zmywania - głównym elementem jest tutaj zlew, w poblizu którego powinniśmy umieścić także zmywarkę, ociekarkę do naczyń oraz kosz na śmieci,
- strefa gotowania - tu powinna się znaleść płyta grzejna, piekarnik, mikrofala, okap a także szafki z formami do ciast, garnkami i patelniami.
Główne elementy tych stref, a więc lodówka, zlewozmywak i płyta kuchenna z piekarnikiem są wierzchołkami wspomnianego trójkąta. Aby Twoja kuchnia była funkcjonalna, tzn. aby nie nadkładać drogi, odległości pomiędzy trzema podstawowymi urządzeniami w kuchennym trójkącie nie powinny przekraczać:
- od lodówki do zlewozmywaka 120-210 cm,
- od zlewozmywaka do pieca 120-210 cm (w małych pomieszczeniach 90 cm),
- od lodówki do pieca 120-270 cm.
Wynika z tego, że odpowiednio zaprojektowany trójkąt roboczy w prawidłowo przyporządkowanych strefach pracy to kolejno:
- lodówka,
- zlewozmywak,
- płyta kuchenna.
dla praworęcznych (zgodnie ze wskazówkami zegara), dla leworęcznych w kierunku przeciwnym.
Przy planowaniu przestrzeni należy także w miarę możliwości nie krzyżować innych ciągów komunikacyjnych z trójkątem roboczym, tak aby np. osoba wchodząca do kuchni w kierunku stołu nie przeszkadzała osobie pracującej w trójkącie.