Produktów w koszyku: 0

Szybki kontakt

Masz pytania zadzwoń:

Tel. 94 37 572 95

Lub napisz:

sklep@woodpol.com.pl

Pliki Cookies

JAK ZAPROJEKTOWAĆ KUCHNIĘ ZGODNIE Z ZASADAMI ERGONOMII ?

Kuchnia jest centralnym punktem każdego domu czy mieszkania. Od śniadania poprzez relaks z przyjaciółmi, musi ona spełniać wymagania wszystkich domowników. Dlatego też zanim zaczniesz planować kuchnnię, rozważ wszystkie zadania jakim musi ona sprostać. Pamiętaj o odpowiednim rozplanowaniu przyłączy, zaplanowaniu miejsca, w którym wystąpią płytki, o określeniu wysokości parapetów.

Kryterium funkcjonalności powinno tu być postrzegane na równi z estetyką, jeśli nawet  nie wyżej. Funkcjonalne zaplanowanie kuchni zgodnie z ergonomią umożliwi nam wygodną pracę, którą z pewnością bardzo szybko docenimy. W tym celu posłużymy się znaną na całym świecie tzw. ZASADĄ TRÓJKĄTA ROBOCZEGO.

Dzieli ona kuchnię na trzy podstawowe strefy:

  1. strefa składowania żywności - jej centralnym elementem jest lodówka, wokół której skupiają się szafki mieszczące pozostałe artykuły żywnościowe,
  2. strefa zmywania - głównym elementem jest tutaj zlew, w poblizu którego powinniśmy umieścić także zmywarkę, ociekarkę do naczyń oraz kosz na śmieci,
  3. strefa gotowania - tu powinna się znaleść płyta grzejna, piekarnik, mikrofala, okap a także szafki z formami do ciast, garnkami i patelniami.
Główne elementy tych stref, a więc lodówka, zlewozmywak i płyta kuchenna z piekarnikiem są wierzchołkami wspomnianego trójkąta. Aby Twoja kuchnia była funkcjonalna, tzn. aby nie nadkładać drogi, odległości pomiędzy trzema podstawowymi urządzeniami w kuchennym trójkącie nie powinny przekraczać:
  • od lodówki do zlewozmywaka 120-210 cm,
  • od zlewozmywaka do pieca 120-210 cm (w małych pomieszczeniach 90 cm),
  • od lodówki do pieca 120-270 cm.

Wynika z tego, że odpowiednio zaprojektowany trójkąt roboczy w prawidłowo przyporządkowanych strefach pracy to kolejno:
  • lodówka,
  • zlewozmywak,
  • płyta kuchenna.

dla praworęcznych (zgodnie ze wskazówkami zegara), dla leworęcznych w kierunku przeciwnym.


Przy planowaniu przestrzeni należy także w miarę możliwości nie krzyżować innych ciągów komunikacyjnych z trójkątem roboczym, tak aby np. osoba wchodząca do kuchni w kierunku stołu nie przeszkadzała osobie pracującej w trójkącie.
Autor:SZ

Zobacz schematy trójkąta roboczego

Zobacz schematy trójkąta roboczego
  

Komentarze